Heerlijke Gezonde Gerechten

Shoarma van varkenshaas met knoflooksaus

Shoarma met varkenshaas en knoflooksaus

Shoarma vlees uit de supermarkt is altijd van zeer slechte kwaliteit. Het zit vaak vol met peesjes en harde stukjes. Het is trouwens ook altijd varkensvlees, best grappig als je bedenkt dat waar het gerecht vandaan komt er geen varkensvlees gegeten wordt. Het is dus eigenlijk varkensvlees met shoarma kruiden. Dat is precies wat ik vandaag op het menu heb. Eet je halal of koosjer dan kan het ook prima met lamsvlees.

Ingrediënten shoarma

  • ½ varkenshaas
  • ½ zakje shoarmakruiden (kies degene met de minste koolhydraten)
  • ghee of kokosolie om in de braden

Ingrediënten voor omelet en vulling

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 teen knoflook, geperst 

Bereiden

Eerst roerbak je de roerbakgroente in een wok of braadpan. Laat het de pan eerst goed warm worden en voeg dan ghee of kokosolie toe. Roerbak de groente tot het een beetje glazig ziet. Zet het dan uit en laat het staan tot de omeletjes, de saus en de shoarma klaar is.

Snij de varkenshaas over de lengte in dunne reepjes, net als shoarma wat je kent uit de supermarkt. Kruid het met de shoarma kruiden en bak het rustig in een koekenpan met wat kokosolie of ghee. Tegelijkertijd kluts je het ei met de room en voeg je wat peper toe en een snufje zout. Maak hier een zo groot mogelijk omelet van, voorzichtig want het breekt zo en dat is zonde.

Als beide koekenpannen zachtjes staan te bakken doe je alle ingrediënten van de knoflooksaus in een kom en roer je het goed door elkaar. Als laatste nog even de roerbak groente op temperatuur brengen en je kan op tafel een omelet shoarma maken. Als “broodje” de omelet, daarop een bedje van groente, het vlees er op en afmaken met een flinke klodder knoflooksaus. Eet smakelijk!

Eet je halal dan uiteraard lamsvlees, kip of kalkoen gebruiken. Niet de döner kebab want daar zitten veel koolhydraten in.
Saté met roerbakgroenten en notensaus
Saté met roerbakgroenten, komkommer en notensaus
Het favoriete gerecht van Matthijs gemaakt door Matthijs. Dit kan je ook goed klaarmaken voor een barbecue, dan smaakt het nog beter. Het gerecht is wel ietsjes ruim in de koolhydraten en calorieën, goed eten voor op een sportdag, doe je dat niet, rustig aan met de saus
Ingrediënten saté
½ varkenshaas (± 125 gram)
½ eetlepel sambal oelek 
½ eetlepel citroensap 
1 eetlepel ketjap manis 
2 eetlepels olijfolie 
1 teen knoflook 
½ theelepel citroengras
½ theelepel kentjoer poeder (specifieke smaak, ruik er eerst even aan, bevalt het niet, laat het dan weg) te vinden bij de toko
½ theelepel gemalen komijn
klein stukje geraspte gember
Ingrediënten satésaus
2 eetlepels notenpasta (vind je bij de natuurwinkel of afdeling van de supermarkt) 
1 theelepel sambal oelek 
1 eetlepel Japanse sojasaus (goed) 
of 1 eetlepel ketjap manis (lekker en slecht) 
1 eetlepel olijfolie 
1 klein teentje knoflook geperst 
1 eetlepel room 
½ theelepel geraspte gember of mespunt gemberpoeder
½ theelepel gemalen komijn
1 theelepel citroengras
½ theelepel laospoeder
Het is beter om de satésaus zelf te maken, het is sowieso een koolhydraat bom maar als je het in een potje koopt zit er nog een dikke schep suiker ook bij. Dus gewoon niet teveel van eten.
Ingrediënten roerbakgroenten
150 gram roerbak groenten, liefst zonder wortel want dat zit wat hoger in de koolhydraten 
scheutje Japanse sojasaus Kikkoman sojasaus Less Salt 
1 eetlepel olijfolie geschikt voor bakken of kokosolie 
1 ei 
100 gram (5 centimeter) komkommer 
 
Bereiden Saté
Begin met de ingrediënten van de saté (marinade) behalve het vlees in een glazen kom te doen, de kom, groot genoeg om straks ook het vlees in te stoppen. Roer het geheel goed. Was vervolgens de varkenshaas onder de kraan en dep het droog met een wegwerpdoekje (geen idee waarom, maar de Indonesische mevrouw die me dit heeft geleerd liet me zweren dat ik het altijd zou doen) Snij de haas in blokjes van 2 cm in het vierkant en doe het dan in de marinade. Schep het boeltje goed om, dek het af met wat huishoudfolie en leg het kort weg.
Het is natuurlijk nog lekkerder om de saté al eerder op de dag te marineren. (Komt ze nu mee) maar met kort marineren smaakt het ook prima. Prik het vlees op stokjes, leg het op een ovenpapiertje, drup er met een lepel nog wat overgebleven marinade over en zet het in de oven, verwarmd van boven en onder op een graad of 170 met de timer op 20 minuten.
Satésaus bereiden
Gewoon alles bij elkaar in een steelpannetje, goed roeren en aanlengen met water tot de dikte die jij lekker vindt. Als het klaar is zet je het even uit zodat je het nog een minuutje kan warmen als de rest klaar is.
Roerbak bereiden
Ongeveer 10 minuten voor het vlees klaar is kan je beginnen met het roerbakken. Gebruik kokosolie of olijfolie en gooi eerst even een eitje in de wok of braadpan, rul het op en als het bijna gaar is gooi je het in een bakje. Veeg de restjes ei uit de wok en voeg zo nodig wat nieuwe olie toe. Vervolgens roerbak je de groente tot het gaar is, beetje knapperig laten vind ik het lekkerst. Vlak voordat  het klaar is, kan er nog een scheutje Kikkoman en wat peper over. Zout hoeft niet want de sojasaus is al zout. Als laatste meng je het ei krum er door/over.
Inmiddels is de saté vast klaar, serveer de groente met wat ei er over, de stokjes saté er over en de notensaus ernaast. De komkommer in schijfjes erbij, lekker om in de satésaus te dippen. Eet smakelijk!
Kipfilet met rozemarijn en courgette
Kipfilet met rozemarijn en courgette uit de oven
Dit is een heerlijk ovengerecht dat makkelijk te maken is maar wel een tijdje in de oven moet staan. Ik heb het gemaakt in een ovenschaal maar het kan ook op de plaat. Doe je het op de plaat dan hoeft het minder lang, let wel op dat de kipfilet op de plaat sneller uitdroogt. Je kan het oplossen door er een plakje spek op te leggen en de temperatuur van de oven wat lager te zetten. (Dan duurt het wel wat langer.)
Ingrediënten
1 kipfilet 
½ courgette (± 150 gram) (ik heb een groene en gele gebruikt) 
½ ui 
4 tenen knoflook 
1½ tomaat
8 champignons 
1 plak ontbijtspek 
vers takje rozemarijn
snufje zout
flink wat peper, lekker uit de molen

Bereiden
Verwarm de oven alvast op 200 graden (of 180 als je de plaat gebruikt). Kies de stand verwarmen van onder of van onder en boven, niet op de hete lucht stand. Snij de ui in grove stukken, de courgette in mooie plakjes, ook de tomaat in plakjes, eventueel zonder pitjes en nat spul, de champignons in kwartjes (uiteraard schoongemaakt). De knoflook mag ook in dunne schijfjes gesneden worden, liever niet persen want dan wordt het erg overheersend.
Als de voorbereiding er op zit, leg je eerst de kipfilet in het midden van de ovenschaal. Wij zijn met z’n tweeën en hebben drie kipfilets gemaakt, 1 voor ieder en 1 voor morgen, want dan staat er een salade met kipfilet op het menu bij de lunch.  Steek met een mes schuin, vlak onder het oppervlakte snedes in de filet zodat je er wat schijfjes knoflook in kan proppen. Hou je niet van knoflook kan je dit natuurlijk laten zitten. 3 schijfjes is genoeg per filet.
Leg de schijfjes courgettes en tomaat er afgewisseld omheen, strooi de ui en champignons er ook over maar niet op de filets, vervolgens haal je de rozemarijn van het takje en strooi je het over het hele gerecht. Prop de resterende knoflookschijfjes tussen de groente en de kip, zo min mogelijk aan het oppervlakte want knoflook kan snel verbranden. Eindig met over de filet een plak spek te leggen. Nu mag het in de oven, kijk bij 20 en 30 minuutjes of het gaar is, bij mij was het na 35 minuten goed en zag het er uit als op de foto.
Eet smakelijk, deze was echt heerlijk.
Er zijn nog geen berichten geschreven, doe dat hieronder


Maak simpel je website Eigen site maken